Bitcoin nedir



Bitcoin Nedir?

2008 krizinden sonra Satoshi Nakamato adlı bir kişi veya kişiler, uçtan uca bir elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin ile ilgili teknik makalelerini yayınladı. Böylece Bitcoin, merkezi olmayan ve kurcalamaya dayanıklı bir kripto para birimi olarak ortaya çıktı. 2009 senesinde halkın kullanımına açık bir şekilde kullanıma açık hale getirildi. Bir süre sonra Bitcoin, ilk defa başarılı kripto para birimi olarak ”birinci nesil blok zinciri” şeklinde isimlendirildi.

Dağıtık yapısı sayesinde çok kısa sürede mevcut finansal sisteme isyan etmeye başlamıştır. Bitcoin ağına giren işlemleri takip etmek mümkünken, işlemin kim olduğunu bulmak mümkün değil. Bitcoin Blockchain ağı üzerinde onaylanan işlemler, zincirin yapısı gereği geri alınamaz ve bu işlemler değiştirilemez.

Düzenlenip kontrol edilemediği için Bitcoin’in değeri sıfırdan binlerce dolara yükseldi. Bitcoin‘in yükselişe geçmesiyle birlikte, farklı birçok kripto para birimi daha gün yüzüne çıkmaya başladı. İşte bu şekildeki para birimlerine “alternatif para birimleri” denir. Farklı kripto para birimleri oluşturulurken çeşitli noktalarda farklı özelliklere sahip olunarak rekabet avantajından yararlanılmış ve yeni piyasa türleri ortaya çıkmıştır. Üretilebilecek maksimum para miktarı, algoritma, blok zinciri alt türleri (özel/paylaşımlı, yetkili/yetkisiz mutabakat) bu farklılıklara örnek olarak verilebilir.

Bitcoin blok zinciri platformunda üretilebilecek maksimum Bitcoin miktarı 21 milyondur. Bitcoin, uçtan uca adresten adrese şeklinde aktarım sağlamaktadır ve blok oluşturma zamanı yaklaşık 10 dakikadır.

Bitcoin adresleri, platformdaki kullanıcıların kimlikleridir. İşlemi yapan kişi ile ilişkilendirilemez ve bu adreslerin anahtarlarının kaybolması durumunda adresler üzerinde herhangi bir hak iddia edilemez.

Bitcoin’in avantajları nelerdir?
Bitcoin kullanmanın birçok avantajının yanı sıra çeşitli riskleri de vardır. Enflasyon ve çökme riskinin düşük olması, basit, güvenilir ve takip edilemez* (anonim) olması başlıca avantajları arasındadır. Para transferlerinin geleneksel yöntemlere göre daha güvenli, ucuz ve hızlı olması Bitcoin’in önemli bir avantajı. Milyonlarca lira değerindeki Bitcoin‘lerinize cüzdanınıza erişebildiğiniz her yerden ulaşabilirsiniz. Bu kadar büyük parayı nakit veya başka bir yöntemle bu kadar kolay taşımanın imkanı yok. Yapılan işlemlerin ve hesap bakiyenizin herhangi bir kişi/kişi, devlet veya banka tarafından bilinmemesi veya kontrol edilmemesi de bazı avantajlara sahiptir.

Bitcoin’in dezavantajları nelerdir?
Bazı durumlarda avantaj olsa da dezavantaj olduğu durumlar da vardır. Ödemelerde ve kara para aklamada kullanılacak ürünlerin yasa dışı ticaretine neden olur. Bu teknolojide uzman sayısının az olması, kaybetme riski ve harcama yapılacak platformların darlığı sistemin diğer dezavantajları arasında yer alıyor.

Bitcoin’in Kökeni Nedir?
Bitcoin herhangi bir hükümet veya merkez bankasına bağlı değildir. Geleneksel para birimlerinde olduğu gibi, karşılığında altın gibi değerli bir metal yoktur. Fiziksel olarak basılmış bir parasal değer değildir. Bitcoin, tamamen sanal olarak üretilen ve temelinde matematiksel bir formül bulunan bir sistemdir. Bu matematiksel formül, bu sisteme katılmak isteyen herkese açıktır. Bitcoin madencilik sistemine dahil olan her birey, sistemin güvenliğini güçlendirir.

Kripto para birimi
Kripto para birimi
Bitcoin madenciliÄŸi
Bitcoin üretimini garanti altına almak ve blockchain sisteminin sürekliliğini ve güvenliğini sağlamak için gerekli bir sistemdir.

Başından beri çok cihazlı madencilik, artan rekabet ortamı nedeniyle bu alanda daha fazla kar getirecek yeniliklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Madencilik temelde şifreleme şifrelerini çözerek sisteme yeni bloklar eklemektir. Parolaların şifresini çözmek, bilgisayarın işlemci gücüne ve parolanın uzunluğuna bağlıdır. Madenciler, şifreleri çözülerek oluşturulan bloklar aracılığıyla Bitcoin ile ödüllendirilir.

Madenci sayısındaki artış ve sadece 10 dakikada blok üretimine imkan veren sistem, madenciliği karlı olması açısından zor bir duruma sokmuştur. Ayrıca Bitcoin sayısının sınırlı olması madenciliği olumsuz etkileyen bir faktör iken Bitcoin para biriminde enflasyon oluşumunun önüne geçmektedir.

Bitcoin Güvenilir mi?
Bitcoin’in belirli bir protokole bağlı olması sayesinde yaptığınız her bitcoin nedir nasıl kazanılır işlem baştan sona şifrelenir. Şifrelenmiş zincirdeki tüm işlemler günlüğe kaydedilir. Cüzdan bilgilerinin kaybolması, bilgisayarın hacklenmesi gibi kullanıcı hataları dışında sistemin herhangi bir güvenlik açığı bulunmamaktadır.

Bitcoin değerinin iki kez satılmasını engelleyen sistem sayesinde hileli veya bilgisiz gönderimlere izin verilmiyor.

Belirli bir merkezin olmaması ve tüm işlemlerin farklı bilgisayarlar tarafından onaylanması Bitcoin sistemini güvenli kılmaktadır.

Bitcoin’in değeri nasıl belirlenir?
Dolaşımdaki Bitcoin sayısı sınırlı olduğu için Bitcoin fiyatı sadece arz talep ilişkisine göre değişmektedir.

Arz ve talep arasındaki denge, alıcı ve satıcı belirli bir ürünün fiyatına karşılıklı olarak karar verdiğinde ortaya çıkar. Bitcoin’in fiyatını belirleyen faktör burada başlıyor, insanlar Bitcoin’i – dolaşımdaki sınırlı miktarda Bitcoin nedeniyle – almaya başladıklarında değeri artmaya, satmaya başladıklarında ise değeri düşmeye başlıyor.

Bitcoin ile Ödeme Nasıl Kabul Edilir?
Bitcoin ödemelerini kabul etmenin en kolay yolu kişiden kişiye yani adresten adrese transfer yapmaktır. Bu yöntem bazı akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla uygulanabilir. Ancak, sadece bu amaç için tasarlanmış ticari uygulamalar da vardır. Bu uygulamalar QR kod taramasına dayanmaktadır.

Altcoin nedir?
Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto para birimleri. • Bitcoin 1. nesil kripto para birimi olduğu için çok fazla rekabet var, ancak altcoinler Bitcoin’den daha az popüler. • Alternatif para birimlerinde, normalde Bitcoin veya Scrypt algoritmasında kullanılan SHA-256 algoritması kullanılır. Ayrıca X11, X13, X15, NIST5 gibi farklı algoritmalara sahip altcoinler de bulunmaktadır • İlk altcoin Namecoin’dir.

Altcoinler neden ortaya çıktı?
İşlemleri Bitcoin’den daha hızlı onaylamak, kripto para dünyasını geliştirmek, dijital para piyasasını harekete geçirmek, yani dolaşım hacmini artırmak için oluşturuldu.

Popüler Altcoinler nelerdir?
Dijital para birimlerinin altını Bitcoin, gümüş Litecoin ve petrol Ethereum’dur. Litecoin: Transfer işlemi Bitcoin’den daha hızlıdır. Ripple: Ripple bir ödeme ağı ve bir tür kripto paradır. Her işlem 4 saniye sürer. Ethereum’da 2 dakikadan, Bitcoin’de bir saatten fazla ve geleneksel işlemlerde günler sürer. Ayrıca Ripple üzerinde dakikada 1500 işlem yapılabilmektedir. Ethereum: Geliştiricilerin akıllı sözleşmeler oluşturmasını sağlayan bir platformdur. Bitcoin’den sonra en büyük piyasa hacmine sahip kripto para birimidir. ICO bağışları ve talepleri, yani borsaya girmeden önce ön talebi toplayan madeni paralar çoğunlukla Ethereum ile alınır.

Ethereum nedir?
En basit haliyle Ethereum, blockchain teknolojisine dayalı dağıtılmış bir platformdur. Kurucusu Vitalik Buterin’dir. ICO bağışları ve talepleri, yani borsaya girmeden önce ön talebi toplayan madeni paralar çoğunlukla Ethereum ile alınır.

Ethereum ve Bitcoin arasındaki fark nedir?
Ethereum, Bitcoin gibi, dağıtılmış bir blok zinciri platformudur. İkisi arasındaki temel fark, kullanıcıların becerileri ve kullanım amaçlarıdır.• Bitcoin; Dağıtılmış, anonim ve şeffaftır. Ethereum’un en önemli özelliği akıllı sözleşme sistemidir. • Bitcoin platformunda blok oluşturma süresi 10 dakika iken, Ethereum’da 15 saniyede bir blok üretilir. Başka bir deyişle, işlem doğrulama süreci Ethereum platformunda daha hızlıdır. • Bitcoin madenciliği işlemcinizin gücüne bağlıyken, Ethereum madenciliğinde ASIC ve CPU yerine GPU adı verilen sistem sayesinde üreticiler arasında bir denge sağlanır.

Akıllı Sözleşme nedir?
Akıllı sözleşmeler, komut dosyaları içeren dosyalardır. Bu yüzden Ethereum’a programlanabilir para da denir. Koşullar karşılandığında belirli bir işlemin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlar. • Bitcoin’i transfer ettiğiniz kişi sizi tanıyorsa ve Bitcoin adresinizi biliyorsa, transferin alıcıları arasında transfer izlenebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *